Het is inmiddels oktober 2021 en we zitten nog steeds in de corona-periode. Denken we. Maar misschien komt er geen andere periode meer...
Hoe dat ook zij, in Wijland is de stemming prima. De wekelijkse activiteiten draaien weer, zij het met wat kleinere groepen en de ramen in de zaal open. Na een zeer geslaagd Zomerkamp kijken we uit naar Autumn leaves, ons traditionele herfstkamp. Weekenden van onze huurders draaien ook weer. Alleen met concerten zijn we nog terughoudend.

Waar we naar uitkijken, is de nieuwe activiteit REVEALIDATIE. Peters youtube kanaal Dwarslaeven deed ons eens te meer beseffen hoe waardevol zijn kennis en ervaring als dwarslaesie-veteraan en yogadocent zijn. Hieronder een deel van de folder:

Wat is revealidatie ?
Het is maar een woord natuurlijk. Of beter, een woordspeling, een samenvoeging van 'revalidatie' en het Engelse woord 'reveal,' dat 'onthullen' betekent. Waar het om gaat, is dat er na je revalidatie nog heel veel te leren en te ontdekken valt, op het gebied van: gezondheid, fysieke en mentale mogelijkheden, innerlijke balans. Je dwarslaesie heeft allerlei wegen afgesloten en activiteiten onmogelijk gemaakt. Maar er zijn ook nog werelden te ontdekken. Het is een proces, een reis. Die ontdekkingsreis noemen we revealidatie.

Wat en hoe dan ?
De basis is leren om op een juiste manier te ademen, te eten en te bewegen. 'Doe ik dat dan niet ?' zul je misschien vragen. Nee, tenzij je al jaren yoga beoefent, doe je dat niet. Heb je de basis onder controle, dan kun je je lichaam van binnenuit gaan ervaren en geleidelijk aan je fysieke actieradius uitbreiden. Een volgende stap is energie ervaren, ook onder het niveau van je laesie. Daarmee wordt je lichaam, ook al verandert er niets aan je laesie en je mate van verlamming, weer één geheel. Tenslotte kun je leren om innerlijk tot rust te komen. In meditatie ga je ervaren dat wat je werkelijk bent, niet door een dwarslaesie wordt belemmerd.

Voor wie is het en wat kost het ?
Revealidatie is voor iedereen die wil werken aan verbetering van de fysieke en mentale gezondheid, ongeacht leeftijd, beperking of ervaring. Het kost tijd, energie en inzet. That's all, want de lessen zijn gratis. Het is leuk als je een van Peters boeken of CD's koopt, maar voel je niet verplicht. Als je blijft lunchen of slapen/ontbijten, betaal je een bescheiden bedrag (zie achterzijde). Stichting Wijland is een non-profit organisatie.

Hoe lang duurt het ?
De rest van je leven. Dus hopelijk nog heel lang. Maar je wilt natuurlijk weten hoelang het duurt voordat je resultaten ziet. Welnu, je leert door ervaring. Dus meteen vanaf de eerste oefening zul je effecten merken. Hoeveel je wilt leren en hoever je wilt gaan, is aan jou.

Van wie leer ik het ?
Van iemand die zelf sinds 1979 een dwarslaesie (T10) heeft en sinds 1987 yogadocent is. In de afgelopen jaren heeft hij les gegeven aan duizenden mensen, van topsporters tot zwaar gehandicapten. Dat lesgeven doet hij serieus maar met humor. In de video's op youtubekanaal 'Dwarslaeven' leer je Peter kennen.

REVEALIDAG
Een paar keer per jaar willen we een dag voor dwarslevers organiseren. Yoga, uitwisseling, gezonde lunch. De eerstvolgende is op 22 januari 2022.

Tot zover de folder, want de rest bestaat uit praktische informatie. Die zullen we je graag geven als je interesse hebt. We hopen dat veel dwarslaevers en andere rolstoelers de weg naar Wijland zullen vinden en er dan vrijer en blijer weer vertrekken.

We voelen ons nog steeds gezegend en bevoorrecht met deze plek, met elkaar en met de lieve mensen die langskomen en Wijland mee-maken.

Het is herfst en we zitten nog steeds in wat we later 'de coronatijd' zullen noemen. We hebben dan ook nog niet veel te melden wat activiteiten betreft. Het drempelloze kamertje in het bijgebouw wacht geduldig op de eerste rolstoelende deelnemer aan een weekend en we zien een kerst zonder het traditionele Wijland Winterkamp op ons af komen. We hopen van harte dat komende zomer alles weer min of meer normaal zal zijn. Deze tijd doet ons eens te meer beseffen hoe geweldig 'normaal' is.
Helemaal stilzitten doen we ook weer niet. Twee avonden in de week geven we yoga aan noodgedwonge kleinere, maar zeer enthousiaste, groepen Lunteranen. Peter's CD 'Last Love Live' is (eindelijk) klaar, met dank aan fluitist en opname-expert Marc Citroen. Ook maken we met veel plezier video's voor de youtube-kanalen 'Realitisme' en 'Dwarslaeven'.
Privé was de afgelopen tijd juist wel intensief. Onze moeders zijn beide verhuisd naar een zorginstelling. Het brengt veel werk, zorg en emotie met zich mee. Ook hierbij geldt dat we alle reden voor dankbaarheid voelen. Natuurlijk heb je als kind (zeker als kind van de jaren '60) van alles aan te merken op je opvoeding. Maar naarmate we ouder worden, beseffen we steeds beter hoe bevoorrecht je bent als je in Nederland geboren wordt. Als je dan ook nog bij hardwerkende middle class ouders met een goed hart terecht komt, mag je je handjes dichtknijpen. Dat doen we dan ook.
Hieronder vind je de teksten van de vier nummers van 'Last Love Live' die Peter zelf schreef.
We wensen je een goede herfst en mooie feestdagen. Blijf gezond, hou de corona-discipline nog een half jaartje vol en dan zien we je heeeeel graag weer in Wijland in 2021.

PETER EN PETIE

---TELL ME---

Tell me who I am I don't know who I am
of thousands of potential versions of me
tell me which one it is that I'm supposed to be

tell me what to do I leave it up to you
even with some decent books and albums to my name
I'm still not sure if I was ever meant to play this game

tell me where to go 'cause I really don't know
though wounds were healed and illusions left behind
I'm yet a stumbling blind old man who's trying to lead the blind

Tell me what to say I have no words today
in spite of all the truth and beauty I have found
I know there's still way too little silence in my sound

---BEHIND A SMILE---

I have grown inside my heart a thousand flowers
I keep them in a cave and in my two high towers
I have traded all my fears for seven colored stones
I polish them and laugh at ego's broken bones

We're only here for just a while no need to hide behind a smile
take heart be here be now for life is like a river

Just to wake u from the dream and find you in the sun
to live without a doubt the veil of maya gone
I have traded all my tears for one white little star
it lives between my eyes and calls me from afar

We're only here for just a while so may I leave behind a smile
take heart be here be now and step into the river

---BIRDS FLY OVER---

The old man stands before his open door
he's staring in the distance to the city that called to him once
but now it calls no more

His children are all gone he let them make their own mistakes
when they wanted to embrace the world like he had once before

As memories and images float by
the wind carries his love across the river
to the only one that ever saw him cry

And as the birds fly over and the snow begins to fall
he sighs and looks around him and there's no one at all
no one at all

---PETIE---

Ever first love hand in my glove
stubborn tender Gibson Fender
grateful for my faithful angel
please don't pay me I sing for her Petie

Sister mother lovely lover
best friend twin flame ever new game
hold me scold me know me show me
all I want is you to be here with me
Petie with me Petie

Last look your arms best book your charms
no wrong no harm last song still warm
wonder I see your face near me
all grace our place last song best song
for you from me Petie with me Petie


Centrum Wijland Nieuws

Tja, heel veel nieuws is er natuurlijk, niet na een voorjaar dat beheerst werd door het coronavirus. Alle activiteiten hebben stilgelegen en tot september blijft dat ook zo. Intussen hebben we niet helemaal stilgezeten. Er is flink gesnoeid in de tuin, er wordt een drempelloos kamertje gemaakt zodat er aan weekenden ook een rolstoeler kan deelnemen, en we werken aan Peter's youtube kanalen (o.a. Dwarslaeven en Realitisme). Ook al hebben we het prima naar onze zin, we missen wel de gezelligheid en de verdieping met oude en nieuwe vrienden. Hopelijk kunnen we na de kerst weer gasten verwelkomen op het traditionele Wijland Winterkamp.
We wensen iedereen een goede gezondheid en, ondanks de 1,5 meter, een mooie zomer.

PETER EN PETIE


Oud nieuws (mei 2019)
Het voorjaar is aan het overgaan in de zomer. Tijd om nog even terug te blikken en vooruit te kijken naar de komende activiteiten.
Wat het meest opvalt is dat de lokale activiteiten steeds meer weerklank vinden. We begonnen twee jaar terug met één yogagroepje. Inmiddels is dat uitgegroeid naar twee vaste groepen,
een meditatiegroep en om de paar maanden een meditatiecursus. Sommige deelnemers komen gewoon een avond (leren) ontspannen, anderen willen meer en dieper. We zijn met beide groepen blij. Omdat de yogalessen van de fitnessclub ook in onze zaal worden gegeven, wordt centrum Wijland steeds meer een begrip in Lunteren.
Uiteraard gaan de Wijlandkampen, met deelnemers uit het hele land, ook gewoon door. 'Lenteren in Lunteren' was weer een feest. Verder waren er twee verdiepingsweekenden voor genodigden. Die waren eh, diep.
De komende tijd gaat de aandacht vooral uit naar muziek. Wij zijn net terug uit Amerika, waar we ook een paar dagen logeerden bij Kirtana in het prachtige Sedona. Over twee weken zien we Kirtana weer, maar dan logeert ze bij ons. Op 16 juni geeft ze een eenmalig concert in Zeist (zie agenda). We vermoedden het al, maar de reacties op de aankondiging van dit concert maakten nog eens duidelijk dat we veel mensen - waaronder onszelf - een groot plezier doen met het organiseren van haar optreden.
Een week eerder is het 25e Eigentijds Festival, waarop Peter een avond 'Songs of Silence' verzorgt.Hij doet dat samen met harpiste/zangeres Femke Bloem, die al een paar keer in Wijland optrad.
Het Wijland Zomerkamp is dit jaar eind juli. Dat het binnen no time was volgeboekt, zegt veel over de eerdere edities. We kijken ernaar uit.
Intussen maken we alweer plannen voor het nieuwe seizoen. Een Raja yoga cursus staat op de rol. Mogelijk gaan we iets met yoga/meditatie doen op een van de basisscholen in het dorp. We zijn daarover in overleg met de directeur. Is het dan alleen maar rozengeur en manenschijn in Wijland ? Nee. Vlak voor onze reis naar Amerika schoot Petie's rechterarm uit de kom. Een zeer pijnlijke ervaring, met een lange nasleep en lastige consequenties voor ons dagelijks leven. Gelukkig zijn we nog steeds gelukkig. :) =============================================================

Oud nieuws (januari 2019)
Time flies when youre having fun. Het is alweer 2019. Tot nu toe houdt de winter zich gedeisd; er kwam zelfs al een nieuwe bloemknop aan een van de rozenstruiken.
Rond de jaarwisseling hebben we teruggekeken op een bijzonder goed 2018. Alle activiteiten zijn fijn, soms ontroerend mooi. De formule 'Ontspannen en verdiepen' voorziet duidelijk in een behoefte. Omdat we een paar keer mensen moesten teleurstellen, hebben we het aantal weekenden uitebreid.
Ook de activiteiten voor Lunteranen lopen prima. Twee avonden per week YOMA (Yoga, Ontspanning, Mindfulness en Adem), eens per maand een meditatie avond en een concert. Tussen de bedrijven door zijn we altijd wel bezig met kleine veranderingen / aanwinsten: nieuwe gordijnen in de zaal, gele muren in de woonkamer, de flipperkast verhuisde (jammer) naar vrienden (gelukkig), de fitnessclub die op de dinsdag de zaal gebruikt zorgde voor mooie meditatiekussens, enz.
Het belangrijkste is dat het idee achter de naam WIJland steeds meer een concrete ervaring wordt. Onbekenden die na een paar uur al voelen als vrienden; mensen die zich door de harmonische sfeer uitgenodigd voelen om zowel fysiek als emotioneel te ontspannen.
We voelen ons er rijk mee en zijn dankbaar voor alle support en blijken van waardering.
Ook fijn is dat stichting Wijand op zijn beurt een andere goede-doelen stichting kon supporten. We konden Hugo Borst en Sander de Kramer een bedrag van € 5000 aanbieden voor hun Sunday Foundation, die geweldig werk doet voor kinderen in Sierra leone. Namens die kinderen en namens Hugo en Sander, hartelijk dank aan onze deelnemers en donateurs. google1613567e8c2afb4b.html

©2016 - www.centrumwijland.nl | Design www.free-css.com | Weblayout Erik de Wit